Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Τα αβγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη

Τα αβγά δεν αυξάνουν τη χοληστερίνη

Αρκετοί ενήλικοι και ηλικιωμένοι φοβούνται και απέχουν από την κατανάλωση αβγού, διότι στο παρελθόν είχε συσχετιστεί με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, από μεγάλες επιστημονικές επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Αμερική, στις οποίες έχουν λάβει μέρος χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, αυτή η συσχέτιση δεν έχει αποδειχθεί. Μάλιστα, ακόμη και με την κατανάλωση έξι αβγών την εβδομάδα δεν παρουσιάστηκε αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης στο αίμα ούτε στον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος και καρδιαγγειακής νόσου. Το 80% της χοληστερόλης αίματος προέρχεται από τη χοληστερόλη που συντίθεται στο συκώτι. Μόνο 20% της χοληστερόλης προέρχεται από τη διατροφή
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία άλλαξε τη συνιστώμενη ποσότητα καταναλισκομένων από τρία αβγά ανά εβδομάδα σε ένα αβγό ανά ημέρα Το αβγό λοιπόν μπορεί να καταναλώνεται δύο - τρεις φορές την εβδομάδα χωρίς ενοχές, εφόσον αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, βιταμίνης Α, φυλλικού οξέος, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, καλίου, δηλαδή θρεπτικών συστατικών υψηλής προτεραιότητας για την υγεία του ηλικιωμένου. το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού μπορεί να τρώει ένα αβγό την ημέρα σε συνδυασμό με διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χωρίς αυτό να έχει αρνητική επίπτωση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Τα ω3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα σε περιόδους πνευματικής καταπόνησης, όπως οι εξετάσεις ή το διάβασμα, επειδή τροφοδοτούν τον εγκέφαλο, αυξάνουν τη συγκέντρωση και την ψυχοκινητική εξέλιξη, βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και οξύνουν τα αντανακλαστικά.
Σε διεθνές επιστημονικό συμπόσιο για τα αβγά, που έλαβε χώρα στο Banff του Καναδά , καταρρίφθηκε ο μύθος για το επικίνδυνο της κατανάλωσης αβγών λόγω χοληστερίνης και διακηρύχθηκε : «ΤΡΩΤΕ ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΚΑΛΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια χαρά! Σου άρεσε το παραπάνω η τσάμπα τρέχω και κατασκοπεύω?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...