Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Δωρεάν σχολικά γεύματα: Από την Σκανδιναβία στην Ελλάδα με κόστος 750 εκατ. ευρώ

Πόσο πολύ μπορεί η κρίση να υπονομεύσει τις σχολικές επιδόσεις; Πόσο θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παροχής σχολικών γευμάτων προς όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές;
Τι συμβαίνει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη; Και τελικά πώς μπορεί το φάντασμα της γραφειοκρατίας να "νικήσει" τους σύγχρονους Όλιβερ Τουίστ της διπλανής αίθουσας;
Απαντήσεις στα εν λόγω ερωτήματα δίνει η πρόσφατη έρευνα της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνών (ΑΣΟΕΕ).
"Οι επιπτώσεις της κρίσης στα εισοδήματα, την άμβλυνση της ανισότητας και τελικά στην άνοδο του δείκτη της παιδικής φτώχειας, μας έκανε να ασχοληθούμε περαιτέρω με το σχεδιασμό ενός προγράμματος παροχής δωρεάν γευμάτων σε όλα τους μαθητές", αναφέρει στο NEWS 247 o επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Μάνος Ματσαγγάνης.
"Λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά υπάρχει τρόπος να βρεθούν", προσθέτει χαρακτηριστικά, ενώ αναλύει τους τρόπους εφαρμογής του προγράμματος και το εκτιμητέο κόστος για το ελληνικό δημόσιο, που όπως αναφέρει "δεν είναι καθόλου αποτρεπτικό".
Σταγόνα στον ωκεανό οι καθημερινές προσπάθειες
Σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες για τη διανομή γευμάτων σε μαθητές.
Στην Αθήνα κάθε ημέρα ετοιμάζονται περίπου 4.800 μερίδες για παιδιά δημοτικών και βρεφονηπιακών σταθμών και άλλα 200 γεύματα για μαθητές ολοήμερων σχολείων που υποσιτίζονται.
Στη Θεσσαλονίκη τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα σε 54 δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια όπου διανέμεται μια τυρόπιτα ή ένα σάντουιτς.
Ακόμα και η Εκκλησία έχει ξεκινήσει πρόγραμμα στήριξης 2.000 μαθητών που υποσιτίζονται σε σχολεία της πρωτεύουσας. Στους αριθμούς αυτούς δε περιλαμβάνονται τα γεύματα που ετοιμάζονται από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις.
Ωστόσο, φαίνεται ήρθε η ώρα για τη κεντρική διοίκηση να αναλάβει ρόλο.
Από τη θεωρία στο... πραγματικό κόστος
"Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσεκτικός σχεδιασμός που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα", υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας, κ. Ματσαγγάνης.
Και πώς μπορεί ένα εθνικό πρόγραμμα παροχής σχολικών γευμάτων να γίνει πράξη;
Ο ίδιος προτείνει: "Τα σχολεία, για παράδειγμα, μπορούν να τροφοδοτούνται από μια Κεντρική Κουζίνα ανά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα. Οι κουζίνες αυτές θα λειτουργούν σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ θα υιοθετούν και ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής. Παράλληλα θα είναι δικτυωμένες με ομάδες παραγωγών που με τη σειρά τους, θα πιστοποιούνται για την ποιότητα των προϊόντων τους.


κατασκοπεία-πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γεια χαρά! Σου άρεσε το παραπάνω η τσάμπα τρέχω και κατασκοπεύω?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...